Forum dyskusyjne
WWW.ELEKTRODYNKA.TK




Aktualny czas: 09-22-2019, 01:48 AM

    PORTFOLIO     PORTAL FleszTECH     PORTAL InfoWiedza     FANPAGE     GRUPA     FORUM     CZAT     PaCZaJ TV     ELEKTRODYNKA TV     Wyszukiwarka     Zasady korzystania     Forum do druku     FOTKI     MUZYKA     DOWNLOAD     RSS     KONTAKT     WSPARCIE     PaCZaJ na TV     Co oferujemy?     FILMY     STREAMY     PLAYLISTY    

Witaj! Rejestracja

Windows 10 LITE 1607 na Lark 7i win

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
#1
Zainstalowałem na moim Larku system Windows 10 LITE z tego obrazu:

https://mega.nz/?fbclid=IwAR2kCiauondy3q...FxNtTZuxxk

Kompilacja może nieco stara, ale spośród wszystkich wersji LITE ta właśnie sprawiła mi najmniej kłopotów podczas instalacji i pierwszych prób, a nie lubię walczyć z systemem, wolę go używać.

Wystąpiły jednak dwa (jak dotychczas) drobne problemy, których nie mogę wyjaśnić:
  • nie działa automatyczne obracanie ekranu, pomimo że sterownik czujnika wydaje się być zainstalowany prawidłowo
  • nie działa poprawnie przeglądarka Edge: uruchamia się, coś tam wczytuje ze strony Microsoftu, po czym znika z pamięci jakby jej tam nigdy nie było.
Coś źle zainstalowałem, czy ten mod tak ma?

Jest jeszcze coś: nie wszystkie aplikacje działają, a jeśli już, to nie we wszystkich wersjach (zwykle działają nowsze). Przypisuję to jednak (nie wiem, czy do końca słusznie) brakowi zainstalowanych rozszerzeń .NET. Jeśli się jednak nie mylę, to wolę szukać aplikacji działających bez tego, niż instalować dotnety, które zaraz mi pożrą całą zaoszczędzoną przestrzeń na dysku.
Odpowiedz
#2
Być może są takie problemy, system przygotowywał Grzesiu z naszej grupy, to były takie wersje testowe i może brakować różnych rzeczy, głównym założeniem tych modyfikacji było aby sprawić by tablet miał więcej wydajności w przeglądarce przy oglądaniu facebooka czy youtube, a także sporo miejsca na dysku tabletu, może mieć ten system jakieś braki (tak głównie net framework) tak jak każda inna "wersja okrojona" którą modyfikują zwykli ludzie   Shy

Dzięki za zgłaszanie problemów, na pewno przydadzą się przy tworzeniu kolejnych wersji
Taa
Odpowiedz
#3
Dziękuję za wyłonienie błędów, postaram się w najbliższym czasie wydać kolejną wersję opartą na tej kompilacji  Big Grin
Odpowiedz
#4
Zacząłem sprawdzać i z automatycznym obrotem nie ma problemu  Yyy
Odpowiedz
#5
(05-05-2019, 12:39 PM)gegosxd napisał(a): Zacząłem sprawdzać i z automatycznym obrotem nie ma problemu  Yyy

To może coś gdzieś mam wyłączone, albo nie ten sterownik do grafiki mam? Instalowałem z paczki puuska, ten podstawowy sterownik, nie ten ze zwiększoną rozdzielczością.
Odpowiedz
#6
(05-06-2019, 07:17 AM)mirekc napisał(a):
(05-05-2019, 12:39 PM)gegosxd napisał(a): Zacząłem sprawdzać i z automatycznym obrotem nie ma problemu  Yyy

To może coś gdzieś mam wyłączone, albo nie ten sterownik do grafiki  mam? Instalowałem z paczki puuska, ten podstawowy sterownik, nie ten ze zwiększoną rozdzielczością.

A miałeś ustawiony tablet tak jak ekran laptopa? czyli poziomo i podparty z tyłu (a nie na płasko na biurku)?  Mysli
Odpowiedz
#7
(05-06-2019, 02:20 PM)Seba napisał(a):
(05-06-2019, 07:17 AM)mirekc napisał(a):
(05-05-2019, 12:39 PM)gegosxd napisał(a): Zacząłem sprawdzać i z automatycznym obrotem nie ma problemu  Yyy

To może coś gdzieś mam wyłączone, albo nie ten sterownik do grafiki  mam? Instalowałem z paczki puuska, ten podstawowy sterownik, nie ten ze zwiększoną rozdzielczością.

A miałeś ustawiony tablet tak jak ekran laptopa? czyli poziomo i podparty z tyłu (a nie na płasko na biurku)?  Mysli

Właśnie tak. Używam etui z klawiaturą i podpórką.
W międzyczasie spróbowałem:
  • zaktualizować sterownik grafiki
  • przeinstalować sterownik akceleratora
  • zmienić wartości rejestru:
    HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Autorotation\
           SensorPresent 0->1 (!)
           LastOrientation 0->1
Uzyskałem jedynie to, że mam w Centrum Akcji kafelek „Blokada obrotu” (poprzednio go nie było), ale obrót nadal nie działa.
Podejrzewam problem ze sterownikiem sensora, ale w menedżerze urządzeń mam zainstalowany akcelerator BMA2x2 i ma status działającego poprawnie. A może to powinno być coś innego?
Odpowiedz
#8
(05-06-2019, 09:07 PM)mirekc napisał(a): Uzyskałem jedynie to, że mam w Centrum Akcji kafelek „Blokada obrotu” (poprzednio go nie było), ale obrót nadal nie działa.
Podejrzewam problem ze sterownikiem sensora, ale w menedżerze urządzeń mam zainstalowany akcelerator BMA2x2 i ma status działającego poprawnie. A może to powinno być coś innego?

OK, obrót działa. Okazało się, że winna była aplikacja OOSU, której używam do wyłączania funkcji „szpiegujących” i innych przeszkadzajek w Windows 10. Wyłączyła trochę za dużo. Przywróciłem ustawienia fabryczne, następnie jeszcze raz ustawiłem swoją konfigurację i działa. Sorry za zamieszanie.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości