Elektrodynka
Hosting zdjęć dla forum - Wersja do druku

+- Elektrodynka (https://elektrodynka.tk)
+-- Dział: SPRAWY NASZEGO FORUM (https://elektrodynka.tk/forum-33.html)
+--- Dział: Klub forumowiczów (https://elektrodynka.tk/forum-78.html)
+--- Wątek: Hosting zdjęć dla forum (/thread-1251.html)



Hosting zdjęć dla forum - mirekc - 10-25-2019

Przeglądałem sobie starsze wątki z naszego forum i jest jeden problem: poznikały wszystkie obrazki: zdjęcia, schematy itp. W większości były hostowane na zapodaj.net. Jeśli jednak forum ma być również jakąś tam bazą wiedzy na dłuższy czas, to obrazki nie mogą znikać. Macie jakiś pomysł na trwałe wklejanie obrazków na to forum?


RE: Hosting zdjęć dla forum - Seba - 10-25-2019

(10-25-2019, 02:52 PM)mirekc napisał(a): Przeglądałem sobie starsze wątki z naszego forum i jest jeden problem: poznikały wszystkie obrazki: zdjęcia, schematy itp. W większości były hostowane na zapodaj.net. Jeśli jednak forum ma być również jakąś tam bazą wiedzy na dłuższy czas, to obrazki nie mogą znikać. Macie jakiś pomysł na trwałe wklejanie obrazków na to forum?

Jeśli chodzi o moje tematy, wszystkie fotki są u nas na serwerze, jest ich ponad 200 mega i już sprawia to problem, bo jest strasznie obciążany transfer przez to, dlatego zablokowałem dalsze wgrywanie Aaa nigdy nie robiłem tak aby moje fotki były gdzieś na innych serwerach jak bezpańskie bo wiadomo że mogą znikać, to co najważniejsze jest u nas.

A o jakie schematy chodzi?  Mysli bo może jest jakaś usterka i nie wyświetla ich  Oczy2 jeśli inni je dodawali to mogło zniknąć ale jeśli to z moich postów to muszą działać 

Jest na razie opcja przy każdym pisanym poście jak fotki zewnętrzne oparte na serwisie imgbb.com/upload 

[attachment=1957]


RE: Hosting zdjęć dla forum - Seba - 10-25-2019

Na razie zrobiłem tak że jest limit 5 mega dla użytkownika na pliki graficzne   Smile


RE: Hosting zdjęć dla forum - mirekc - 11-13-2019

(10-25-2019, 04:04 PM)Seba napisał(a): Na razie zrobiłem tak że jest limit 5 mega dla użytkownika na pliki graficzne   Smile

A jak Ty to robisz, że masz zdjęcia w oryginalnych proporcjach? Ja jak korzystam z opcji „Add image to post”, to mi wycina kwadrat z oryginalnego kadru i nie widzę sposobu, żeby to zmienić.


RE: Hosting zdjęć dla forum - Seba - 11-13-2019

(11-13-2019, 09:25 AM)mirekc napisał(a): A jak Ty to robisz, że masz zdjęcia w oryginalnych proporcjach? Ja jak korzystam z opcji „Add image to post”, to mi wycina kwadrat z oryginalnego kadru i nie widzę sposobu, żeby to zmienić.


Opcja "Add image to post" to dodatek, który pozwala na ładowanie fotek na zewnętrzny serwer (niezależny od elektrodynki) jak chcesz ładować fotki bezpośrednio na nasz serwer to korzystaj z opcji "Dodaj załącznik"  a potem "Wstaw do posta"  Big Grin



Tutaj przykład, fotka poprzez serwis zewnętrzny:


[Obrazek: 1.jpg]


A tutaj wysłana bezpośrednio na serwer:



[attachment=1959]


RE: Hosting zdjęć dla forum - mirekc - 11-19-2019

(11-13-2019, 02:07 PM)Seba napisał(a):
(11-13-2019, 09:25 AM)mirekc napisał(a): A jak Ty to robisz, że masz zdjęcia w oryginalnych proporcjach? Ja jak korzystam z opcji „Add image to post”, to mi wycina kwadrat z oryginalnego kadru i nie widzę sposobu, żeby to zmienić.


Opcja "Add image to post" to dodatek, który pozwala na ładowanie fotek na zewnętrzny serwer (niezależny od elektrodynki) jak chcesz ładować fotki bezpośrednio na nasz serwer to korzystaj z opcji "Dodaj załącznik"  a potem "Wstaw do posta"  Big Grin



Tutaj przykład, fotka poprzez serwis zewnętrzny:


[Obrazek: 1.jpg]


A tutaj wysłana bezpośrednio na serwer:
Zrobiłem tak i zdjęcia są dalej przeskalowywane, tylko że tym razem powiększone. Da się, żeby zdjęcia miały oryginalną rozdzielczość? Ja je skaluję sam do odpowiedniego rozmiaru (również po to, żeby pliki były małe) i jak się serwis w to „wtrąci”, to może wyjść tylko gorzej.


RE: Hosting zdjęć dla forum - Seba - 11-19-2019

(11-19-2019, 01:37 PM)mirekc napisał(a): Zrobiłem tak i zdjęcia są dalej przeskalowywane, tylko że tym razem powiększone. Da się, żeby zdjęcia miały oryginalną rozdzielczość? Ja je skaluję sam do odpowiedniego rozmiaru (również po to, żeby pliki były małe) i jak się serwis w to „wtrąci”, to może wyjść tylko gorzej.


Mysli  Problem jest taki że to forum jest dostosowane do wymogów google czyli musi być responsywne (dostosowywać się do rozdzielczości danego urządzenia)

Czyli forum zarówno dla komputerów, tabletów jak i smartfonów, rozmiar zdjęć jest automatycznie zmieniany wraz ze zmianą rozmiaru okna przeglądarki, dałoby radę zrobić zdjęcia w oryginale ale to by powodowało sporo konfliktów, np. wychodzenie po za obszar forum lub ich zbyt mała wielkość  Yyy a tak rozmiar zdjęć automatycznie dostosowuje się do przeglądarki, minusem jest że na dużych ekranach fotki się za bardzo powiększają  Mysli


Tutaj filmik jak to wygląda, zdjęcie w oryginale jest normalnie dostępne po kliknięciu w nie:









Teraz patrzyłem w system i niestety nie da rady zrobić tego inaczej, bo parametr odpowiadający za max wielość fotek tyczyłby się wszystkich (i dużych i małych) i wtedy i zbyt duże fotki i zbyt małe musiałby być tej samej wielkości i nie dostosowywałyby się do dużych ekranów, mam ograniczone pole manewru  Rolleyes